Auch, mă doare!… 5.Se poate scoate nervul la dinții de lapte?

Copiii sunt în continuă mișcare. Ei se joacă, aleargă, sar, se cațără și, adesea, cad! Acesta este motivul pentru care leziunile minore ale dinților copiilor, în primul rând ale incisivilor superiori, sunt mai frecvente decât s-ar crede. O ciocnire accidentală în timpul jocului, o cădere de pe tricicletă sau de pe bicicletă, o alunecare în timpul alergării sau chiar o căzătură banală și… iată că dintele se rupe, se deplasează sau chiar ajunge pe jos, spre disperarea mamei și a tatălui. În unele cazuri în urma unei leziuni se poate ajunge chiar și la extragerea nervului (obturație de canal).

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

Ce este o obturație de canal?

O obturație de canal pentru un dinte de lapte este o procedură stomatologică utilă pentru tratarea cariilor profunde sau a dinților necrotici la copii, pentru a asigura erupția corectă a dinților permanenți. În ambele cazuri este necesară îndepărtarea pulpei dentare infectate sau necrozate pentru a preveni agravarea infecției sau a altor patologii care ar putea pune în pericol dezvoltarea dinților permanenți.

Când este recomandată o obturație de canal pentru un dinte de lapte?

Dinții de lapte sunt devitalizați în două cazuri: atunci când o carie profundă a afectat pulpa dentară sau când un traumatism a provocat necroza dintelui.

În cazul dinților de lapte, smalțul și dentina – cele două straturi exterioare ale coroanei dentare – sunt mai subțiri decât în cazul dinților permanenți. În consecință, stratul cel mai interior, pulpa dentară, este mai susceptibil de a fi afectat de carii. Dacă infecția se extinde la osul alveolar, aceasta poate provoca un abces dentar, care poate reprezenta chiar un risc pentru sănătatea copilului dacă nu este tratat corespunzător. În cazul cariilor profunde obturația de canal nu este suficientă pentru a vindeca infecția și este necesară o operație de devitalizare.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Ce este devitalizarea unui dinte de lapte?

Devitalizarea dinților de lapte este o procedură nedureroasă care constă în următorii pași:

  • îndepărtarea pulpei dentare infectate
  • dezinfectarea pulpei reziduale
  • pansarea cu materiale specifice
  • reconstrucția dintelui
  • monitorizare cu examinare intraorală și eventuale radiografii până la schimbarea dintelui

Pentru a pune un diagnostic corect, medicul dentist observă simptomele pacientului: de obicei, cei care suferă de un abces dentoalveolar se plâng de dureri persistente și pulsatile care perturbă somnul și activitățile zilnice. În plus, aceștia pot prezenta umflături faciale în afara gurii, înroșirea și umflarea ganglionilor limfatici și, în unele cazuri, febră. După efectuarea unui examen intraoral și radiografic atent pentru a evidenția orice infecție la nivelul rădăcinii dintelui, medicul dentist decide dacă să procedeze la un tratament de obturație de canal parțială sau completă a dintelui.

Care sunt variantele de tratament?

Ca și în cazul dinților permanenți, obiectivul medicului stomatolog pedodont este să mențină starea de sănătate a dinților de lapte și, în cazul în care ea a fost compromisă parțial, să încerce să o aducă în parametri normali. Starea de sănătate a dinților de lapte influențează direct dezvoltarea dinților permanenți. În cazul în care ea este afectată, dinții permanenți pot fie să nu mai erupă, fie să aibă o formă modificată, fie să erupă greșit.


Dacă tratarea unei carii profunde la un dinte de lapte presupune și o intervenție pe canal și eliminarea nervului, aceasta se poate face prin două proceduri:
a) scoaterea propriu-zisă a nervului
b) aplicarea unei substanțe neutralizante pe canal care va distruge nervul.

Stomatologul va alege una dintre variante în funcție de câteva criterii: vârsta copilului; abilitatea de comunicare și dorința copilului de a coopera cu medicul; dezvoltarea fizică generală; tipul de durere; poziționarea dintelui în gură.

Care sunt etapele pentru extragerea nervului la dinții de lapte?

În cazul în care medicul – cu acordul părintelui – optează pentru extragerea nervului (obturație de canal), procedura este relativ similară cu intervenția endodontică la un dinte permanent:

  1. radiografie digitală cu aparatură High Definition – Low Radiation
  2. Anestezie cu un anestezic special pentru copii și/sau inhalosedare
  3. Intervenție pe canalul radicular
  4. se scoate nervul
  5. se obturează canalul
  6. se umple camera pulpară

În cazul în care medicul stomatolog – cu acordul părintelui – optează pentru a doua variantă medicul va plasa o substanță neutralizantă ca un pansament în camera pulpară. Timp de câteva zile aceasta va acționa și va distruge în cele din urmă nervul. Ulterior medicul stomatolog va curăța și va obtura canalul radicular și camera pulpară.

Trebuie spus că ambele procedee sunt sigure și nu vor afecta dezvoltarea ulterioară a dinților permanenți. De asemenea, substanțele folosite în cadrul celor două proceduri NU afectează dezvoltarea dintelui permanent. Obiectivul tratamentului este atât eliminarea focarului de durere cât și asigurarea unei erupții normale și la timp dintelui permanent.

Devitalizarea parțială a dintelui, cunoscută și sub numele de pulpotomie, se efectuează numai dacă cariile nu au afectat complet pulpa dentară. În acest caz specialistul îndepărtează doar țesutul pulpar și procedează la pansarea și reconstrucția dintelui. Devitalizarea completă, cunoscută și sub numele de pulpectomie sau tratament de canal complet, constă în îndepărtarea totală a pulpei dentare, a nervilor și a vaselor de sânge afectate de infecție. Aceasta este indicată atunci când infecția este deosebit de extinsă.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile