Auch, mă doare!… 6.Ce este caria de biberon?

Ați lăsat vreodată bebelușul să adoarmă cu un biberon? Mulți părinți își adorm copiii permițându-le să adoarmă cu un biberon plin cu lapte sau o tetină înmuiată în zahăr sau miere. Aceste practici ar trebui evitate, deoarece pe termen lung pot conduce la apariția unui fenomen des întâlnit la copiii cu vârste între 2 și 4 ani: caria de biberon.

Auch, mă doare! 13 de întrebări și răspunsuri la problemele stomatologice ale copiilor

Ce este caria de biberon?

Pot fi biberoanele și tetinele de hrănire cauza cariilor dentare? Din păcate, da. Desigur, nu ele sunt direct responsabile, ci modul în care sunt folosite. Sindromul biberonului este o boală mult mai răspândită și mult mai gravă decât s-ar putea crede, așa că nu trebuie neglijată. Dinții cariați sunt o problemă care trebuie abordată. A crede că nu este nevoie să vă faceți griji pentru că ei sunt meniți să cadă este greșit.

Mulți părinți cedează tentației de a-și lăsa bebelușii să adoarmă cu biberoane pline de lichide și substanțe foarte dulci sau prin înmuierea tetinelor în zahăr sau miere pentru a le face mai gustoase. Acest lucru, însă, nu este favorabil pentru sănătatea copilului, deoarece, pe termen lung, poate provoca celebra „carie a biberonului”, cunoscută sub denumirea de BBTD – Baby Bottle Tooth Decay.

Mai ales atunci când sunt folosite pentru a încuraja somnul, biberoanele îndulcite sunt foarte periculoase: fluxul salivar este redus, diminuând procesul de autodetoxifiere și tamponare a acidității cavității bucale și permițând zaharurilor să atace smalțul dinților prin carii.

În general acest fenomen este frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani și, în acest caz, dinții care devin carioși sunt dinții de lapte: riscul este de a-i pierde prematur. Copilul poate simți o durere deosebită dacă dinții se cariază, deoarece smalțul este mai subțire și cariile ajung mai repede la pulpa dentară.

Ce trebuie să faceți dacă observați carii?

Contrar părerii generale dinții de lapte trebuie neapărat îngrijiți! Păstrarea dinților de lapte în gură cât mai mult posibil este importantă și pentru că, dacă infecția nu este tratată, poate compromite creșterea viitorului dinte permanent.

De fapt, de multe ori, atunci când un dinte de lapte cade prematur se poate pierde spațiul pentru creșterea dintelui permanent, care nu va găsi o cale de a crește corespunzător. Prin urmare, atunci când se observă carii, este important să contactați medicul dentist pentru a programa un control și pentru a trata cariile imediat.

Trebuie luat în considerare și cel mai important aspect: durerea. Un copil cu dureri constante de dinți va fi un copil capricios, care nu este foarte atent în activitățile educative. Dacă ați suferit de dureri de dinți știți cum se simte. Imaginați-vă cum se poate simți un copil, care nici măcar nu vă poate spune ce îl doare!

Pentru a evita cariile de biberon este necesar să urmați câteva reguli simple, dar fundamentale:

  • curățați cavitatea bucală a copilului după fiecare masă
  • curățați primii dinți cu tifon sau cu o periuță de dinți moale
  • evitați întotdeauna să adormiți copilul cu biberoane și substanțe dulci
  • lăsați copilul să doarmă fără suzetă sau scoateți-o imediat ce adoarme
  • programați vizite regulate la medicul dentist pentru a-i evalua sănătatea orală

Dacă observați dinți cariați sau dacă doriți să fiți siguri de sănătatea orală a copilului dumneavoastră programați un control. În cabinetul nostru ne asigurăm întotdeauna că controlul dentar nu este niciodată înfricoșător sau traumatizant pentru copilul dumneavoastră, ci mai degrabă că devine un moment distractiv.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

În cazul în care este necesar un tratament dentar, acesta va fi întotdeauna stabilit după prima vizită, care vă reamintim că este neobligatorie pentru adulți și copii deopotrivă, și planificată în funcție de nevoile copilului și ale părinților.

Cum se manifestă caria de biberon?

Cum vă puteți da seama dacă copilul dumneavoastră suferă de carie de biberon? Dacă el/ea adoarme de obicei cu biberonul vă recomandăm să verificați smalțul dinților (în apropierea liniei gingiilor) pentru a depista pete albe. Apariția petelor albe (pete albe de decalcifiere), în special pe dinții din față, poate evolua în eroziuni, până la distrugerea dintelui de lapte implicat.

Pentru a simplifica, cariile de sticlă pot fi clasificate în:

  • Tipul I, ușoare până la moderate: carii izolate localizate pe incisivi și/sau molari. Cauzele pot fi atribuite unei igiene orale deficitare, combinată cu un regim alimentar dezechilibrat, bogat în zahăr.
  • Tipul II, moderate până la severe: cariile, care își încep acțiunea distructivă, sunt răspândite pe incisivi și molari (mai ales inferiori). Cauzele sunt suptul nocturn de zahăr și igiena orală deficitară.
  • Tipul III, severe: cariile afectează aproape toți dinții de lapte, cu distrugerea coroanelor dentare. Cauzele sunt obiceiurile alimentare incorecte, alături de igiena orală deficitară și factorii copilului care predispun la carii.

Caria de biberon nu trebuie să fie subestimată. Acestea au, de fapt, implicații funcționale, estetice, infecțioase și ortodontice pentru gura copilului. De exemplu, acesta ar putea dezvolta infecții dentare; în plus durerea și disconfortul cauzate de cariile de biberon ar putea duce la o nutriție deficitară și la un deficit de dezvoltare (în ceea ce privește statura și greutatea). În sfârșit, pierderea timpurie a dinților de lapte, sau a dinților de lapte, are consecințe directe asupra multor aspecte legate de spațiu și de dezvoltarea orală.

Ce se poate face pentru a evita caria de biberon?

Ținând cont de faptul că acest tip de carie afectează pacienții foarte tineri este recomandat să se adopte o atitudine preventivă. Încă de când sunt bebeluși, prevenția este de o importanță capitală. Inițierea și menținerea unor practici și obiceiuri simple încă de la vârsta neonatală pot menține sănătatea dinților de lapte și a gurii:

  • educația alimentară: conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar trebui să se evite adăugarea de zahăr la alimente la copiii sub 2 ani. În plus, la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 9 ani, consumul de zaharuri adăugate ar trebui limitat la 10% din necesarul caloric zilnic.
  • igienă orală adecvată;
  • utilizarea zilnică a pastei de dinți pe bază de fluor (în dozele recomandate în funcție de vârstă);
  • controale de specialitate la medicul dentist de la o vârstă fragedă;
  • aplicații cu fluor și sigilare (adică închiderea șanțurilor dentare) la persoanele care suferă de carii.

În primul rând, cu multă răbdare din partea părinților trebuie eliminate obiceiurile „de răsfăț”, deci copilul trebuie învățat să adoarmă fără biberon. După fiecare hrănire cavitatea bucală trebuie să fie întotdeauna curățată cu un tifon umed. Chiar dacă dinții nu au erupt încă, gingiile, palatul, obrajii și limba trebuie curățate astfel încât să nu se dezvolte o floră cariogenă în cavitatea bucală a copilului.

Când încep să apară primii dinți, cavitatea bucală poate fi curățată cu o periuță de dinți moale. Există pe piață mai multe tipuri special concepute pentru gurile sugarilor, cu capete mici și peri foarte moi.

În jurul vârstei de 4 ani copiii sunt suficient de mari pentru a se putea spăla corect pe dinți singuri, dar întotdeauna sub supravegherea unui adult, nu numai pentru a verifica dacă dinții lor sunt curățați corespunzător, ci și pentru a-i împiedica să înghită întregul tub de pastă de dinți sau să facă întâmplări în baie, folosind din nou periuța și pasta de dinți pentru a vopsi pereții și gresia.

Este important de știut că bacteriile care cauzează cariile se pot transmite prin salivă de la părinți la copiii lor, prin utilizarea în comun a tacâmurilor, paharelor sau periuțelor de dinți. Așadar este important și pentru părinți să aibă o gură sănătoasă.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile