Păstrarea unei igiene orale corespunzătoare are efecte benefice asupra stării generale de sănătate. O igienă orală deficitară poate contribui la înrăutățirea simptomelor unor afecțiuni grave. Studii recente sugerează că placa bacteriană care cauzează afecțiuni gingivale mergând până la parodontoză. Acestea pot agrava simptome ale unor afecțiuni sistemice grave, precum Sindromul colonului iritabil.
Ce este parodontoza?
Parodontoza este o boală care provoacă modificări grave ale structurilor din jurul dintelui, care pot duce la recesiunea gingiilor și, în cele din urmă, la pierderea dinților. Acestea afectează zona parodonțiului, adică țesuturile din jurul dinților care îi mențin atașați de stratul osos, compuse din gingie, cementul radicular, osul alveolar și ligamentul parodontal.
Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată în mod constant, aceasta duce la o inflamație gingivală ușoară care, dacă nu este tratată corespunzător, poate evolua până la afectarea țesuturilor din jurul gingiei. În cazuri mai grave aceasta poate duce la pierderea spontană a unuia sau mai multor dinți.
Aceste patologii sunt de obicei asimptomatice și, prin urmare, pot continua adesea nestingherite în distrugerea țesutului dentar. Inflamația cronică a parodonțiului atacă legătura dintre dinți și gingii și provoacă resorbția osoasă, adică parodontoza.
Ce cauzează parodontoza?
Parodontoza este strâns legată de stilul de viață și de predispoziția genetică a persoanelor în cauză. Principalele cauze ale parodontozei sunt:
- factori genetici (de exemplu, boli precum diabetul)
- afecțiuni sistemice
- obiceiurile alimentare
- acumularea excesivă de placă bacteriană și apariția tartrului
- curățarea deficitară a dinților: periajul și folosirea incorectă a aței dentare reduc posibilitatea de a păstra gingiile intacte
- sarcina
- fumatul: substanțele din țigări distrug celulele care susțin dinții și fac tratamentele pentru parodontită mai puțin eficiente
- un stil de viață nesănătos
- stresul: tensiunea nervoasă slăbește sistemul imunitar și favorizează răspândirea bacteriilor
- problemele dentare (de exemplu, malocluziile care fac mai dificilă perierea dinților în fiecare punct)
- terapiile medicamentoase: medicamentele care modifică starea de spirit, contraceptivele și medicamentele pentru hipertensiune arterială pot mări volumul gingiilor și pot înrăutăți sănătatea gurii
Principala cauză a inflamației gingiilor este depunerea anumitor tulpini bacteriene la nivelul gingiilor, care dacă nu sunt îndepărtate se acumulează zilnic, generând toxine care duc la inflamația gingiilor. Atunci când inflamația depășește un anumit punct țesutul dentar ajunge să fie prea compromis pentru a mai ține osul în loc, iar dinții ajung să cadă. De asemenea, este posibil ca parodontoza să fie contagioasă, adică transmiterea agenților bacterieni prin salivă (de exemplu, printr-un sărut).
Ce simptome are parodontoza?
Simptomele includ sensibilitatea dentară, colorarea, eroziunea smalțului dentar și leziunile mucoasei pot fi semne ale unei igiene dentare deficitare și, dacă sunt neglijate, pot duce la complicații și boli ale gingiilor, a căror vindecare poate dura mai mult. Inflamațiile frecvente precum gingivita, dacă sunt neglijate, pot duce și la parodontită.
Parodontoza nu provoacă durere decât în prezența unor infecții de gravitate considerabilă în interiorul uneia sau mai multor pungi parodontale. În acest caz, masticația poate fi dureroasă în timpul meselor, mai ales odată cu progresia mobilității dinților. Alte semnale de alarmă sunt episoadele de sângerare și roșeață gingivală până la respirația urât mirositoare. Mai jos sunt prezentate principalele simptome:
- sângerări ușoare ale gingiilor
- gingii umflate
- halitoză persistentă
- recesiune gingivală (când gingiile se îndepărtează de dinți)
- prezența puroiului (infecție) și/sau a abceselor în jurul liniei gingiilor
- gingii înroșite sau purpurii
- durere la mestecat
- gingii sensibile
- pierderea dinților
- dinți slăbiți
- spații noi sau goluri între dinți, chiar și fracțiuni de milimetru
- modificări în alinierea dinților
Mucoasa orală și mucoasa gastrointestinală sunt conectate
Studii realizate recent în Statele Unite arată că mucoasa orală și mucoasa gastrointestinală sunt conectate între ele, atât din punct de vedere microbiologic cât și imunologic. Cercetările anterioare au stabilit că parodontoza poate contribui la acutizarea sau înrăutățirea unor afecțiuni sistemice. Acestea pot varia de la afecțiunile cardiovasculare (hipertensiune arterială, infrarct miocardic, accident vascular etc) până la diabet de tip 2 sau complicații ale sarcinii.
Parodontoza rupe, practic, echilibrul microbiologic din cavitatea orală, ceea ce duce la creșterea semnificativă a numărului de agenți patogeni, inclusiv de tipul Klebsiella și Enterobacter, care pot ajunge până în intestin și pot produce inflamații.
În cazul Sindromul colonului iritabil se crează un mediu propice pentru bateriile provenite din cavitatea orală. Când colonul este inflamat, numărul bacteriilor „bune” din intestinul gros se reduce semnificativ. Astfel, colonul devine vulnerabil la atacul bacteriilor provenite din cavitatea orală.
În condițiile în care oamenii de știință nu au descoperit nici cauzele Sindromului colonului iritabil și nici un tratament cert pentru această afecțiune, este important să ne aducem aminte că doar prin păstrarea unei igiene orale corespunzătoare, putem să contribuim la menținerea unei stări generale de sănătate bune.
Îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală
Îndepărtarea bacteriilor din cavitatea bucală se poate realiza foarte ușor doar prin câteva acțiuni simple și la îndemână:
- periajul dentar de cel puțin două ori pe zi
- folosirea apei de gură
- folosirea aței dentare
- folosirea dușurilor bucale
De asemenea, specialiștii de la iDentity® Clinic recomandă curățirea profesională a dinților. Clinica noastră de aparatură de ultimă oră care poate îndepărta eficient biofilmul și tartrul, precum AirFlow Prophylaxis Master EMS+Airflow Station+. AirFlow Prophylaxis Master este inclus în Guided Biofilm Therapy (GBF), un protocol de tratament al trartrului și a biofilmului dezvoltat de concernul elvețian ESM, unul din cei mai mari producători de echipamente stomatologice de profilaxie profesionala din lume.