Mulți oameni suferă de gingii inflamate, o afecțiune adesea cauzată de o igienă orală deficitară. Totuși dacă această problemă este neglijată în timp, inflamația se poate transforma în parodontoză. În termeni simpli, sulcusul gingival se retrage și se formează un mic spațiu între gingie și dinte, unde placa și tartrul se acumulează cu ușurință.
Gingii inflamate: cauze
Gingiile inflamate, pe lângă faptul că sunt enervante și dureroase, sunt un important semnal de alarmă pentru sănătatea orală căruia trebuie să îi acordăm o atenție deosebită. Gingiile inflamate, de fapt, pot apărea dintr-o varietate de cauze și se pot manifesta cu simptome multiple. În toate cazurile, însă, gingiile inflamate trebuie tratate în timp util, acordând atenție dietei și comportamentului și adoptând remedii terapeutice, chiar farmacologice dacă este necesar, sub supravegherea unui medic dentist.
Gingiile inflamate, așa cum am menționat, sunt adesea consecința unei igiene orale incorecte sau inadecvate. Placa și tartrul, de fapt, sunt mediul ideal pentru proliferarea bacteriilor, responsabile, în majoritatea cazurilor, de inflamarea și umflarea gingiilor.
Inflamația gingiilor poate fi, de asemenea, un simptom al anumitor procese patologice care implică cavitatea bucală. Pe scurt, cauzele care stau la baza inflamației gingiilor includ condiții, comportamente și boli de diferite ordine:
- igiena orală deficitară sau incorectă (de exemplu, periaj prea agresiv)
- gingivită
- parodontoza
- abcesele dentare și gingivale
- stomatita
Anumiți factori de risc pot favoriza, de asemenea, apariția acesteia, cum ar fi:
- fumatul
- stresul
- scăderea apărării imunitare
- deficiențe nutriționale
- diabetul zaharat
- modificări hormonale, de exemplu, datorate sarcinii sau pubertății
- utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antidepresivele, corticosteroizii
- terapii hormonale, cum ar fi utilizarea pilulei contraceptive
Etapele evoluției gingiilor inflamate
Faza I – Gingivita
Gingivita este inflamația gingiei. Primul semn al gingivitei este dat de modificarea aspectului și consistenței gingiei. O gingie sanătoasă are culoarea roz deschis. O gingie afectată are culoarea roșu spre violet.
Cel mai cunoscut semn că ceva nu este în regulă, dincolo de dureri și de senzația de mâncărime, îl reprezintă sângerarea gingiilor, chiar și la cel mai ușor periaj. Dacă vă sângerează gingiile fără un motiv clar, mergeți de urgență la stomatolog.
Acesta este ultimul moment la care se poate interveni fără complicații majore. De acum, afecțiunea atacă structurile profunde ale dinților, gingia începe să se retragă, urmează osul alveolar și apar pungile parodontale, mici bazine între dinte și os. Aici se formează un amestec letal de bacterii, tartru, rămășițe de os necrozat, care – până la urmă – duce la căderea dinților din alveolele dentare.
Faza II – Parodontoza
Parodontoza este o boală care distruge țesuturile de susținere ale dinților și osul din jurul lor, ducând la căderea acestora. Diagnosticul se poate pune în urma unui simplu control stomatologic. Medicul verifică dacă gingia sângerează, dacă există placă dentară sau tartru. De asemenea, stomatologul verifică starea de sănătate a țesutului gingival. Cu o sondă specială se măsoară adâncimea șanțului gingival, măsurătorile stabilind gradul parodontozei.
Tratamentul parodontozei este complex, urmărindu-se blocarea evoluției afecțiunii. Cu cât vă prezentați mai rapid la stomatolog, cu atât șansele de reușită ale tratamentului sunt mai mari. În cazul parodontozei, problemele stomatologice pot degenera rapid în probleme de sănătate în general, afectând diferite organe.
Ce trebuie să faceți în cazul unor gingii inflamate?
Dacă este indicat de medicul dentist, pot fi luate anumite măsuri de precauție, cum ar fi:
- Limitați contactul gingiilor cu substanțe iritante, care ar putea crește durerea și umflarea
- Folosiți o periuță de dinți cu peri moi pentru a evita creșterea iritației, care ar putea duce la sângerarea gingiilor
- Spălați-vă dinții, cu pastă de dinți și ață dentară
- Efectuați practici de igienă orală de trei până la patru ori pe zi, în special după mese, pentru a îndepărta resturile alimentare și a preveni acumularea plăcii bacteriene și a tartrului
- Utilizați o apă de gură antibacteriană potrivită pentru gingiile inflamate, pentru scurt timp, și clătiți-vă pe parcursul zilei pentru a elimina bacteriile care s-au depus pe gingii
- Masați gingia inflamată cu vârfurile degetelor sau cu un stimulator gingival pentru a ameliora arsurile pe care le pot provoca gingiile inflamate
- Efectuați clătiri cu apă amestecată cu peroxid de hidrogen (apă oxigenată), folosit și pentru albirea dinților
Cum să prevenim și să tratăm gingivita?
Primul remediu pentru gingivită, care este esențial și pentru a o preveni, este o igienă dentară zilnică adecvată. Dinții trebuie periați vertical folosind o periuță de dinți cu peri medii sau o periuță de dinți electrică, împreună cu o pastă de dinți cu fluor neabrazivă. Operațiunea ar trebui efectuată la câteva minute după terminarea fiecărei mese și continuată timp de cel puțin două minute, timp în care ar trebui curățate ambele părți ale ambelor arcade dentare. Aceasta ar trebui completată cu utilizarea aței dentare, care îndepărtează reziduurile alimentare dintre dinți, și a unei ape de gură pentru gingivită.
Pe lângă igiena zilnică este indispensabilă vizita periodică la medicul dentist pentru a îndepărta depunerile de tartru de pe rădăcinile și suprafața dinților și, în același timp, pentru a corecta alți iritanți precum restaurările prost făcute sau cariile.
De asemenea, pe baza prescripției medicului dentist, administrarea unui supliment de calciu sau de vitamine, în special vitamina C, poate oferi un ajutor suplimentar prin compensarea eventualelor deficiențe. De asemenea, trebuie acordată atenție alimentației: alimentele excesiv de zaharoase sau lipicioase sunt primii aliați ai plăcii bacteriene. În ceea ce privește o eventuală medicație, medicul dentist, dacă situația o impune, poate sugera administrarea de produse bactericide și antiinflamatoare, precum și aplicarea de antiseptice cu acțiune dezinfectantă la fața locului.