Cum rezolvăm urgențele ortodontice pe timp de pandemie?

Închiderea clinicilor stomatologice pentru tratamente în timpul pandemiei de Covid-19 a condus la o creștere semnificativă a consultațiilor online, inclusiv pentru anumite urgențe dentare. Prin intermediul acestor consultații online medicul ortodont poate determina care cazuri constituie urgențe ce necesită vizita la clinică și care situații pot fi gestionate de la distanță, printr-o colaborare inovatoare între pacient și medicul ortodont.

Urgențe dentare – Ce afecțiuni pot fi considerate urgente?

Principalul simptom este cu siguranță durerea. Principalele tipuri de durere acută pot proveni de la o pulpită sau de la un abces. În primul caz, se simte o durere la cald sau la rece și care poate crește noaptea și care adesea nu este clar de la ce dinte provine. Această durere de dinți indică de obicei o stare de inflamație a unui dinte vital. În acest caz problema este cel mai probabil pulpită, care poate fi rezolvată cu un pansament care durează aproximativ 20-30 de minute pentru a fi tratat. Pansamentul de urgență (pulpotomia) trebuie apoi completat cu o devitalizare. În această situație închisă dintele poate trece o perioadă de timp fără să dea alte simptome, dar se poate dezvolta un abces, care trebuie tratat de urgență mai întâi cu antibioterapie și apoi cu devitalizare.

Durerea de abces este al doilea tip de durere. De obicei este o durere surdă, continuă, în care persoana percepe clar care dinte este implicat. Aceasta poate apărea la dinții care au suferit în trecut un tratament dentar neadecvat sau o traumă. O consultație stomatologică telefonică poate fi suficientă într-o fază inițială pentru o indicație de tratament medicamentos. Dacă simptomele persistă este necesară o vizită la medicul dentist după o consultație telefonică.

În general dacă o persoană are un dubiu, cel mai bine este să apeleze la medicul dentist și să evalueze împreună cu acesta ce este de făcut. Umflarea bruscă a feței poate fi un semn al unei urgențe dentare. Dinții rupți sau ciobiți, protezele deteriorate, protezele temporare slăbite, dinții care se mișcă, gingiile care sângerează, sunt situații care trebuie evaluate de la caz la caz.

Este important ca stomatologii să poată menține contactul cu pacienții în aceste zile, pentru a le îndepărta grijile de la situația actuală. În orice caz, când toate acestea se vor termina, amintiți-vă că prevenirea este întotdeauna cel mai bun remediu.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Sunt posibile consultațiile online în cazul unor urgențe dentare?

În caz de urgențe dentare este recomandat să contactați imediat un stomatolog. Consultația online se desfășoară conform unui protocol medical bine definit, având ca obiectiv ca la final doctorul stomatolog să poată recomanda un tratament de urgență la clinică sau un tratament medicamentos ce poate fi administrat acasă.

În cazul consultației ortodontice medicul ortodont va adresa o serie de întrebări referitoare la durerea sau disconfortul pe care îl resimțiți, cum ar fi:

  • Când a început problema?
  • Ați observat vreo modificare la aparatul dentar?
  • Este aparatul crăpat, rupt sau s-a desprins vreo componentă din locașul ei?
  • Există vreo rană sau umflătură în zona în care simțiți durerea?
  • Este aceasta o durere recurentă sau este pentru prima dată când o experimentați?
  • Pe o scară de la 1 la 10, care este intensitatea durerii?
  • Este o durere persistentă care vă împiedică să dormiți sau să vă desfășurați activitățile zilnice?
  • Este vorba de o durere continuă?
  • Durerea cedează la temperaturi reci sau calde?
  • Ați încercat analgezice obișnuite și a avut efect (chiar și temporar)?

Este foarte probabil ca specialistul ortodont să vă solicite să-i trimiteți online o fotografie a aparatului dentar (dacă este rupt, fisurat sau are elemente de activare deranjate) și/sau a zonei dureroase sau incomode.

Probleme legate de aparatul dentar

Problemele legate de aparatul dentar pot fi considerate urgențe dentare.

Aparatele dentare mobile oferă avantajul de a putea fi îndepărtate cu ușurință de către purtător în cazul unui disconfort sau dureri intense.

Dacă apar dureri sau disconfort cauzate de aparatele dentare funcționale se recomandă suspendarea temporară a utilizării acestora pentru a preveni agravarea situației și transformarea disconfortului într-o urgență ce necesită intervenție clinică. În cazul în care aparatul se rupe, acesta poate fi scos și înlocuit ulterior, odată ce situația revine la normal.

Pentru alignere, dacă un element s-a rupt, se recomandă ca pacientul, dacă are la dispoziție setul de aparate, să treacă la următorul din serie. Alignerul nou poate fi purtat până la inserarea butonilor și a modulilor elastici. Dacă pacientul nu dispune de setul de alignere specialiștii de la iDentity Clinic sugerează continuarea purtării aparatului curent până când pacientul poate reveni în siguranță la clinică.

În cazul ruperii sau pierderii aparatelor de contenție (retainere) o soluție temporară ar fi comanda unui set standard disponibil pe platformele de comerț online. Purtarea aparatelor de contenție este esențială pentru a preveni compromiterea rezultatelor finale ale tratamentului ortodontic.

Pentru urgențele legate de aparatele fixe, pot fi necesare câteva abilități manuale și utilizarea unor instrumente improvizate. De exemplu, în cazul desprinderii unei legături metalice, se poate încerca împingerea acesteia înapoi în locul de fixare cu ajutorul gumei de șters de la un creion. Dacă acest lucru nu reușește și zona devine dureroasă, se poate aplica ceară ortodontică, disponibilă în magazinele online. Dacă nici aceasta nu funcționează, ceara de albine poate fi folosită pentru a izola ligatura metalică de contactul cu țesutul gingival sau bucal.

O altă sursă frecventă de durere la începutul tratamentului ortodontic poate proveni de la capetele distale ale arcurilor metalice care ating țesutul bucal sau gingival, provocând răni sau ulcerații. Dacă un arc a ieșit de la un capăt, se poate încerca repoziționarea acestuia cu ajutorul unei pensete. Dacă nu reușiți, este necesară tăierea arcului cu o unghieră sau un sfic (clește special pentru tăierea firelor) de mecanică fină. Ambele instrumente trebuie sterilizate prin fierbere timp de 30 de minute la 100°C înainte de utilizare.

În cazul apariției unor răni, abcese sau umflături în zona aparatului dentar, medicul va solicita, cel mai probabil, o fotografie a zonei afectate pentru a identifica posibilele cauze. Dacă sursa fizică a durerii poate fi eliminată, medicul poate prescrie tratament cu antibiotice (dacă este necesar) și analgezice, cum ar fi paracetamolul.

Ca regulă generală, în perioada în care clinicile stomatologice sunt închise, se recomandă evitarea tensionării aparatelor dentare pentru a preveni eventualele surse de durere și disconfort.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile
Update cookies preferences