Vizita la stomatolog si gripa sezoniera

Atunci când aveți o răceală sau ați contactat gripa sezonieră apar dureri în diferite părți ale corpului și, adesea, la nivelul dinților. Inflamația sinusurilor (sinuzita) este cea mai frecventă cauză. Dar de ce?

Care sunt simptomele gripei?

O persoană care suferă de gripă are unul sau mai multe dintre aceste simptome, care apar de obicei brusc:

  • temperatură ridicată
  • nas înfundat sau care curge
  • transpirații reci și frisoane
  • dureri de diferite tipuri
  • dureri de cap
  • oboseală
  • lipsa apetitului

Febra apare atunci când temperatura crește peste 38°C, însoțită de tuse (de obicei uscată), dureri osoase și musculare generalizate, dureri de cap, epuizare, dureri în gât și nas care curge.

Cum puteți să prelungiți durata de viață a coroanelor dentare

Unele simptome care afectează tractul gastrointestinal, cum ar fi diareea, greața și vărsăturile, nu sunt foarte frecvente, deoarece sunt de obicei cauzate de virusuri asemănătoare gripei, dar pot apărea mai ales la copii.

Cât durează gripa?

După o perioadă de incubație în general destul de scurtă (aproximativ 1-2 zile), gripa sezonieră durează de obicei 3-4 zile. Cu toate acestea poate dura una sau două săptămâni, în special dureri osoase și musculare, dureri de cap, stare generală gravă de rău, astenie, dureri în gât, răceală, tuse seacă. Tusea poate fi severă și foarte enervantă și poate dura 2 săptămâni sau mai mult.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Modurile de transmitere a virusurilor gripale

Boala este foarte contagioasă și se răspândește cu ușurință atât pe cale aeriană, cât și indirectă, în special în medii aglomerate, cum ar fi școlile, birourile, mijloacele de transport în comun sau RSA. Este suficient un strănut, o tuse sau o strângere de mână pentru ca virusul să circule rapid prin picăturile de salivă care sunt emise atunci când o persoană infectată strănută sau prin contactul cu mâinile contaminate de secrețiile respiratorii.

Gripa sezonieră și durerile dentare – ce relație există?

Molarii superiori sunt situați direct sub sinusuri, iar nervii lor sunt extrem de sensibili la orice durere sau presiune. Atunci când din cauza unei răceli sinusurile se umplu cu mucus și apasă pe nervi sau se inflamează, pot apărea dureri la nivelul molarilor de pe una sau ambele părți ale arcadei superioare. Această senzație crește adesea atunci când strănutați sau tușiți.

Cei care suferă de dureri de dinți atunci când sunt răciți, se confruntă cu gripa sezonieră sau sinuzita pot crede că durerea este cauzată de un abces sau de o carie. În realitate, aceasta poate fi cauzată de presiunea asupra sinusurilor și de inflamația acestora, iar în comparație cu cea generată, de exemplu, de o infecție la rădăcina unui dinte, acestea sunt două tipuri de durere foarte diferite.

Albirea dinților: preț, tehnici și procedură

Distincția dintre dureri – gripa sezonieră vs. carie

Durerea provocată de o infecție dentară este pulsatorie și pulsatilă și variază constant în intensitate. Este ușor de identificat în gură, deoarece este de obicei localizată pe un singur dinte și este adesea însoțită de înroșirea și umflarea gingiilor.

Durerea de dinți cauzată de sinuzită sau de presiune sinusală implică adesea toți molarii de sub sinusul afectat și poate provoca, de asemenea, dureri în obraji și în cap. Este o durere foarte profundă și constantă care este dificil de localizat și care se diminuează doar pe măsură ce congestia nazală scade. În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de dureri de dinți cauzate de sinuzită pot mânca și bea fără ca durerea să crească.

Din păcate, atunci când sinusurile sunt infectate nu există nicio modalitate de a preveni durerea de dinți. Cel mai bun mod de acțiune este să beți multe lichide pentru a elimina congestia. Cu toate acestea, administrarea de paracetamol sau ibuprofen poate ajuta la diminuarea simptomelor dureroase. Dacă aveți sinuzită, medicul vă poate prescrie, de asemenea, un tratament antibiotic care va elimina infecția și, în consecință, vă va ajuta să treceți peste durerea de dinți.

Ce trebuie să faceți în cazul simptomelor de gripă

Deși este o boală care în marea majoritate a cazurilor se vindecă spontan, gripa sezonieră nu trebuie subestimată, deoarece simptomele sale pot fi foarte enervante și debilitante. Principalele indicații sunt să stați în repaus, să nu răciți și să beți multe lichide pentru a contracara deshidratarea cauzată de febră.

Creșterea temperaturii corpului, ca și durerile articulare și musculare, sunt cauzate de răspunsul inflamator al organismului care, în încercarea de a se apăra, creează un mediu ostil pentru proliferarea virusului. Un medicament antipiretic, antiinflamator și analgezic poate fi util împotriva simptomelor gripei, cum ar fi durerea și febra, deoarece scade temperatura corpului cu un efect care acționează și împotriva durerilor de cap, articulare și musculare.

Măsuri simple de igienă pot reduce riscul contractării afecțiunilor virale

Cele mai eficiente măsuri pentru a vă feri de gripă și a preveni răspândirea ei sunt spălatul eficient pe mâini și evitarea contactului cu persoanele purtătoare de virus. Gripa sezonieră sau, mai recent, epidemia COVID-19, nu reprezintă motive pentru care să vă anulați programarea la dentist. Vizita la stomatolog pe timp de gripă sezonieră presupune ca măsurile normale de igienă să fie respectate cu o mai mare strictețe. Singurul motiv pentru care este absolut obligatoriu să vă anulați programarea la dentist este atunci când știți că ați intrat în contact cu o persoană contaminată sau sunteți dumneavoastră purtător de virus.

Măsuri pe care ar fi bine să le luați înainte de a merge la stomatolog pentru a reduce riscurile de contaminare:

  1. Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde, mai des ca de obicei și de fiecare dată când ajungeți acasă
  2. Folosiți gelurile dezinfectante pentru a vă curăța pe mâini după ce tușiți sau strănutați
  3. Evitați contactul mâinilor cu nasul, ochii sau gura
  4. Folosiți gelurile dezinfectante după ce vă dați jos din mijloacele de transport în comun sau ați atins suprafețe din spațul public
  5. Folosiți măști medicale ori de câte ori este nevoie: mijloace de transport în comun, locuri aglomerate și chiar în zona de așteptare la cabinetul stomatologic
  6. Păstrați distanța față de persoanele din fața dumneavoastră, chiar dacă purtați mască de protecție
  7. Folosiți substanțe dezinfectante pentru curățarea suprafețelor din bucătărie, zona de servire a mesei sau mesele unde copiii își fac temele. Simpla cârpă umedă sau substanțele obișnuite nu sunt de mare ajutor

De asemenea, este recomandat să:

  1. Stați mai mult în casă și nu mergeți în locuri aglomerate decât dacă este strict necesar
  2. La cele mai mici simptome, mergeți la doctor pentru consult, diagnostic și tratament

Gestionarea problemelor stomatologice pe perioada răcelii

Dacă aveți o durere de dinți și sunteți bolnav vă sfătuim să consultați medicul dumneavoastră de familie și medicul dentist. Și nu uitați: aici, la iDentity Clinic, există o echipă de profesioniști stomatologi gata să vă ajute.

Gestionarea problemelor stomatologice după ce ați contactat gripa sezonieră necesită adoptarea unor măsuri preventive pentru a evita agravarea simptomelor și prevenirea infecțiilor.

1. Igiena orală

  • Periajul dinților de două ori pe zi și utilizarea aței dentare sunt esențiale, chiar și în timpul unei răceli.
  • Apa de gură antibacteriană poate fi folosită pentru a reduce riscul acumulării bacteriilor.

2. Hidratarea

  • Răceala și anumite medicamente pot provoca deshidratare, ceea ce duce la uscarea cavității bucale, favorizând apariția bacteriilor.
  • Consumul regulat de apă ajută la menținerea unei hidratări corespunzătoare și la reducerea riscului de respirație urât mirositoare și formarea cariilor.

3. Ameliorarea durerilor dentare

  • În cazul apariției durerilor dentare analgezicele precum paracetamolul sau ibuprofenul pot fi utilizate, conform recomandărilor medicului sau farmacistului.
  • Este indicat să se evite alimentele și băuturile foarte reci sau fierbinți, deoarece pot agrava sensibilitatea dentară.

4. Congestia nazală și respirația pe gură

  • Congestia nazală poate favoriza respirația pe gură, ceea ce duce la uscarea cavității bucale, crescând riscul de acumulare a bacteriilor.
  • Utilizarea decongestionantelor poate contribui la menținerea căilor nazale deschise și prevenirea uscării cavității bucale.

Respectarea acestor măsuri contribuie la menținerea sănătății orale pe parcursul răcelii.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile