Dinţi sensibili? Află cum să îi tratezi cu remedii naturiste şi sfaturi de la stomatologi

Consumul unei înghețate răcoritoare în zilele călduroase de vară sau al unei ciocolate calde în sezonul rece poate fi întrerupt brusc de un disconfort neplăcut. Această reacție ar putea indica prezența sensibilității dentare, o problemă ce reflectă, de fapt, alte afecțiuni subiacente. Hipersensibilitatea dentară, cum este cunoscută în termeni medicali, se dezvoltă treptat și nu trebuie ignorată. În cele ce urmează sunt prezentate câteva cauze frecvente care duc la o sensibilitate dentară, alături de soluții accesibile pentru a ameliora disconfortul și a preveni durerile ulterioare.

De ce unii pacienți se confruntă cu sensibilitate dentară?

Sensibilitatea dentară a devenit o problemă frecvent întâlnită, afectând în special pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Primul pas recomandat în astfel de cazuri este efectuarea unui control stomatologic pentru identificarea cauzei acestei afecțiuni. Detectarea și tratarea corectă a sursei sensibilității dentare reprezintă cea mai eficientă soluție pentru gestionarea acestei probleme incomode și potențial îngrijorătoare.

Unul dintre principalele motive pentru hipersensibilitate este uzura smalțului dentar. Atunci când apare această condiție porțiunile cele mai interne ale dintelui, cum ar fi dentina și pulpa, sunt mai expuse, provocând durere sau disconfort la contactul cu anumite substanțe.

Cu toate acestea anumite boli ale gingiilor sau obiceiuri incorecte de igienă orală pot provoca, de asemenea, sensibilitate dentară.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity®️ Clinic: „Sensibilitatea dentară apare atunci când smalţul dintelui este deteriorat complet sau atunci când este subţiat ori când rădăcina este expusă. Dantura devine sensibilă la contactul cu alimentele calde, reci sau acide. Până şi obiceiurile banale, cum ar fi savurarea unui ceai, devin un real calvar pentru persoanele care au sensibilitate dentară. Durerea poate varia ca intensitate, în funcţie de factorul care o declanşează”.

Aerul rece poate deveni extrem de neplăcut în cazul sensibilității dentare. De asemenea, activități simple precum periajul dinților sau utilizarea apei de gură pot provoca disconfort. Cele mai comune cauze care duc la sensibilitate dentară includ

  • cariile
  • fracturile dentare
  • bruxismul
  • depunerile de tartru
  • bolile parodontale
  • igiena orală precară

Pe listă există şi anumite proceduri stomatologice, care provoacă doar o sensibilitate dentară temporară. De pildă, în urma unui tratament de albire dentară vă poate crea o sensibilitate dentară pentru o scurtă perioadă de timp.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Metode pentru prevenirea sensibilității dentare

Tratamentul sensibilităţii dentare poate consta în utilizarea laserului dentar ori în folosirea unor produse specifice. În genera, substanţe precum monofluorofosfatul de sodiu, alantoina sau hidroxiapatita se dovedesc a fi eficiente pentru dantura sensibilă, protejând şi remineralizând zâmbetul şi, totodată, întărind structura dentară. Cea mai bună formă de tratament rămâne însă, deloc surprinzător, prevenția.

Dr. Alina Misăilescu, Medic Stomatolog, Parodontologie & Protetică dentară  iDentity®️ Clinic: „Principalele metode de prevenţie sunt legate de păstrarea unei igiene orale optime! Recomandăm pacienţilor noştri să folosească o pastă de dinţi cu fluor şi să nu uite de periajul danturii de cel puţin două ori pe zi. În ceea ce priveşte periuţa de dinţi, aici există mai multe aspecte cărora trebuie să le acordăm importanţă.  Alege periuţele de dinţi cu peri moi şi înlocuieşte-le la maximum trei luni. Nu opta pentru  un periaj  agresiv, întrucât acesta va deteriora smalţul. Leziunile însoţite de sângerări care apar la nivelul gingiilor reprezintă primul semn că periajul este efectuat incorect.”

În contextul prevenției este recomandată o analiză a obiceiurilor alimentare, reducând consumul unor produse care pot contribui la apariția sensibilității dentare, precum:

  • sucuri acidulate
  • îngheţată
  • bomboane/ caramele
  • citrice
  • vin roşu
  • cafea foarte fierbinte

Remedii naturiste pentru problemele dentare

Remediile naturiste pentru problemele dentare au fost folosite de secole, oferind o alternativă naturală și complementară tratamentelor stomatologice moderne. Plantele, uleiurile esențiale și alte ingrediente naturale pot contribui la ameliorarea durerilor, reducerea inflamațiilor și prevenirea afecțiunilor gingivale sau dentare. Deși aceste remedii nu înlocuiesc intervențiile profesionale, ele pot sprijini sănătatea orală prin întărirea imunității locale, combaterea bacteriilor și menținerea unei bune igiene orale. În continuare, vom explora câteva soluții naturale care pot ajuta la îngrijirea sănătății dentare și prevenirea problemelor comune.

Remedii naturiste pentru sensibilitate dentară: #1 Gargară cu sare

De asemenea, există și câteva remedii naturiste eficiente în gestionarea sensibilității dentare, care pot fi folosite ca supliment la tratamentele recomandate de medicul dentist. Cu toate acestea, ar trebuie să apelați la ele doar în completarea unor tratamente specifice, care au fost recomandate de medicii dentişti.

Dr. Ada Angheluţă, Medic Specialist Parodontolog iDentity®️ Clinic: „Una dintre cele mai populare variante este gargara cu sare. Într-un pahar cu apă călduţă poţi dizolva jumătate de linguriţă cu sare. Amestecul va fi folosit pentru clătirea gurii. Poţi folosi soluţia de două ori pe zi, pentru a-i spori eficienţa. Gargara cu sare este cunoscută pentru faptul că reduce inflamaţia şi calmează durerea.”

Sarea, cunoscută pentru proprietățile sale puternice de curățare, acționează ca un antiseptic natural și este utilă nu doar în tratarea sensibilității dentare, ci și în cazul aftelor dureroase și dificil de vindecat.

Remedii naturiste pentru sensibilitatea dentară: #2 Ulei de nucă de cocos

Şi uleiul de cocos poate fi potrivit în cazul sensibilităţii dentare. El are proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice.

Dr. Alina Misăilescu, Medic Stomatolog, Parodontologie & Protetică dentară  iDentity®️ Clinic: „Gargara cu ulei de cocos se dovedeşte a fi eficientă inclusiv pentru curăţarea spaţiilor dintre dinţi unde periuţa ajunge mai greu. După gargară, se vor elimina şi bacteriile din cavitatea bucală. Recomandăm ca procesul să fie efectuat zilnic, de preferat dimineaţa, înainte de periajul obişnuit. Nu grăbi însă procedeul: pentru a fi cu adevărat eficientă, gargara ar trebui să dureze un sfert de oră sau chiar puţin mai mult”.

Uleiul de cocos aduce beneficii suplimentare, precum eliminarea respirației neplăcute cauzate de bacteriile acumulate în cavitatea bucală. În plus, ajută la prevenirea cariilor dentare și grăbește vindecarea gingivitei, contribuind la menținerea sănătății dentare.

Remedii naturiste pentru sensibilitatea dentară: #3 Turmeric

Turmericul este utilizat frecvent pentru reducerea inflamației și ameliorarea durerii, datorită conținutului de curcumină, un ingredient adesea regăsit în compoziția pastelor de dinți. Totuși, aceste metode nu ar trebui aplicate la întâmplare. Doar medicul stomatolog poate recomanda tratamentele adecvate, motiv pentru care este important să nu fie amânate vizitele periodice la cabinetul dentar.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile
Update cookies preferences