albire dentara profesionala

Care sunt cele mai eficiente dispozitive pentru îndepărtarea plăcii dentare?

Placa dentară este o problemă foarte frecventă care apare ca o peliculă bacteriană care se depune pe suprafața dinților. O îngrijire orală adecvată vă permite să evitați riscul ca placa bacteriană să se solidifice în tartru dentar.

Tartru dentar – ce este?

Tartrul este un depozit de compuși minerali care se formează în jurul dinților. Culoarea sa depinde de substanțele cu care intră în contact. În mod normal, acesta capătă o nuanță gălbuie, dar culoarea sa poate varia foarte mult până când capătă conotații mai închise datorită, de exemplu, fumului de țigară.

Acest depozit are o forță de aderență atât de mare încât nu poate fi îndepărtat decât cu ajutorul instrumentelor speciale folosite de igienistul dentar atunci când efectuează un detartraj, adică operațiunea de îndepărtare a tartrului în timpul curățării dinților.

Există două tipuri de tartru:

  • tartrul dentar, care se depune pe suprafața exterioară a dinților
  • tartrul, care se depune în așa-numitele buzunare parodontale sau buzunare gingivale

Prezența bacteriilor la nivelul gingiei duce la inflamații și umflături care, dacă sunt neglijate, pot face ca gingia însăși să se desprindă progresiv de dinte până la a crea adevărate buzunare în care pot prolifera alte bacterii prezente în gură, inclusiv unele care pot supraviețui chiar și în absența oxigenului.

Diferența dintre placă și tartru

Placa bacteriană și tartrul sunt adesea confundate ca și cum ar fi același lucru, dar nu este așa. De fapt, acestea au caracteristici și consecințe asupra sănătății destul de distincte.

Placa dentară este un strat lipicios care se depune pe suprafața dinților și Dacă nu este îndepărtată corespunzător prin periaj și folosirea aței dentare, aceasta se încorporează în linia gingiilor și între spațiile interdentare. În timp, placa se poate întări și transforma în tartru.

Tartrul este mai rezistent și poate cauza probleme precum bolile gingiilor și cariile dentare, fiind necesară curățarea profesională a dinților pentru îndepărtarea acestuia.

Abonare newsletter

Abonați-vă la newsletter-ul iDentity

pentru sfaturi stomatologice și promoții!

Tartru dentar – cauze

Atunci când mâncăm, reziduurile alimentare care rămân în cavitatea bucală sunt atacate de bacterii; în special, o placă subțire și incoloră se depune pe suprafața dinților prin combinația de bacterii și reziduuri alimentare.

Dacă această placă nu este îndepărtată complet în 12-18 ore prin proceduri normale de igienă orală, ea se calcifică, producând primele depuneri de tartru. Placa bacteriană este de fapt capabilă să se asocieze cu sărurile calcaroase și fosfații conținuți în salivă, formând o concrețiune dură și deosebit de adezivă. Prin urmare, compoziția chimică și pH-ul salivei sunt doi dintre principalii factori care predispun la apariția tartrului dentar.

Nu este o coincidență faptul că cele mai mari depozite se găsesc cel mai ușor la nivelul glandelor salivare de pe suprafața bucală a molarilor superiori și pe suprafața linguală a incisivilor inferiori.

Tartru dentar – cum se îndepărtează?

Înainte de a îndepărta tartrul, trebuie subliniat faptul că sănătatea orală și dentară provine, în primul rând, din prevenirea anumitor afecțiuni și din îngrijirea igienei orale.

Pe lângă spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și o alimentație sănătoasă, este foarte important să vă supuneți controalelor de specialitate, cu vizite regulate la fiecare șase până la douăsprezece luni. Ținerea sub control a dinților este unul dintre cele mai importante aspecte.

Cu toate acestea, formarea tartrului este adesea inevitabilă și, prin urmare, este necesar să mergeți la un cabinet stomatologic pentru îndepărtarea acestuia printr-un detartraj.

Un detartraj este de obicei urmat de lustruirea dinților, care este deosebit de utilă pentru reducerea riscului de inflamare a gingiilor. În general, detartrajul este recomandat la fiecare 6-18 luni.

Prevenirea acumulării plăcii bacteriene

Prevenția plăcii dentare începe cu igiena orală zilnică. Controalele stomatologice periodice și o îngrijire corespunzătoare a cavității bucale reprezintă metode eficiente pentru a gestiona depunerile de placă și pentru a preveni afecțiuni precum gingivita și parodontita.

Utilizarea aței dentare și a periuțelor interdentare din silicon contribuie la menținerea sănătății orale, permițând accesul în zonele greu de atins de o periuță de dinți obișnuită.

De asemenea, mulți stomatologi recomandă periuțele de dinți electrice datorită eficienței lor sporite în curățarea profundă și evitarea periajului incorect. Un alt instrument util pentru menținerea sănătății orale este periuța de dinți electrică cu acumulator, precum și curățătorul de limbă, care ajută la eliminarea bacteriilor de pe suprafața limbii.

Apa de gură are atât un efect dezinfectant, cât și un rol în stimularea microcirculației sângelui.

Obiceiurile alimentare pot contribui la prevenirea acumulării plăcii bacteriene prin evitarea consumului de alimente bogate în zahăr și carbohidrați complecși. În plus, utilizarea unei paste de dinți cu fluor ajută la întărirea smalțului dentar, protejându-l împotriva eroziunii și atacului acid.

Alegerea corectă a tehnicilor de periaj, aței dentare, periuței și pastei de dinți reprezintă factori esențiali pentru o igienă orală optimă.

Periuța interdentară – eficientă împotriva tartrului?

Medicii de la iDentityClinic recomandă și ei folosirea periei interdentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și asigurarea igienei. Periuțele interdentare sunt dispozitive care nu ar trebui să lipsească din casă.

Cercetătorii au descoperit că folosirea periei interdentare este mai eficientă decât folosirea aței dentare sau a scobitorilor de lemn în îndepărtarea plăcii bacteriene. Asigurarea unei igiene corecte și îndepărtarea continuă a plăcii dentare și a tartrului reduc de asemenea riscul gingivitei și a altor afecțiuni.

  • Periajul interdentar plus spălarea dinților a fost mai  eficient în eliminarea plăcii bacteriene decât simplul periaj al dinților
  • Periile interdentare și jeturile de apă s-au clasat în top 10 al dispozitivelor care reduc sângerarea gingivală.
  • Utilizarea suplimentară a periei interdentare sau a aței dentare, spre deosebire de simpla spălare a dinților, poate reduce gingivita.
  • Periile interdentare pot fi mai eficiente decât ața dentară.
  • Irigatoarele orale îmbunătățesc sănătatea gingivală mai mult decât simpla spălare a dinților.

„Profesioniștii din domeniul sănătății orale recomandă fiecărui pacient acele dispozitive pentru asigurarea igienei orale care i se potrivesc cel mai bine, pe care le suportă cel mai bine și care funcționează cel mai bine pentru el. Nici unul dintre ele : periuța simplă și pasta de dinți, periuța interdentară, irigatoarele orale sau ața dentară nu poate, singur, să asigure o igienă completă. Noi recomandăm folosirea lor complementară. În plus, nici unul din aparatele folosite acasă nu înlocuiește detrartrajul profesional sau o curățare profesională a dinților la iDentity Clinic ” concluzionează dr. Ada Angheluță, medic specialist parodontolog la iDentity Clinic.

Contact Consultatie
iDentity

CONTACTAȚI-NE PENTRU CONSULTAȚIE

**După completarea formularului vă vom contacta pentru a stabili detaliile programării. Aceasta va fi validată doar prin confirmarea telefonică din partea call center-ului iDentity.

Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
* În limita locurilor disponibile
Ofertele lunii Octombrie
60%
discount
până la
days
0
hours
0
minutes
0
seconds
0
Stomatologie PREMIUM în pachete PROMO*
60%
discount
până la
*in limita locurilor disponibile
Update cookies preferences